Advies door specialisten
Ruim aanbod van unieke producten
Te zien in onze showroom
Samenstellen naar wens

14-07-2022

Yellow Minimalist Thunder Power Logo (1)

dingen-om-te-overwegen-bij-het-kiezen-van-een-houtgestookte-hottub

Als u overweegt om voor het eerst een hottub aan te schaffen, zal dat zeker niet teleurstellen. Mensen gebruiken een hottub voor de verbetering van de mentale en fysieke gesteldheid. Bovendien zijn ze vaak voordeliger dan de volledig elektrische varianten. Zowel qua aanschaf als verbruik kosten. Als u echter de verschillende modellen gaat bekijken zult u erachter komen dat er veel verschillende keuzes zijn die u kunt maken. Dit maakt het moeilijk om een keuze te maken. Wilt u bijvoorbeeld een interne kachel of externe kachel? Hoeveel liter is de ideale hoeveelheid voor uw situatie? In deze blog geven we antwoord op dit soort vragen.

1. Externe VS geïntegreerde kachel

Bij de keuze voor een houtgestookte hottub heeft u zelf de keuze waar u de kachel wilt hebben. Hierin kunt u kiezen tussen een geïntegreerde kachel en een externe kachel:
Geïntegreerde kachel
Bij een geïntegreerde kachel zit de kachel in de hottub ingebouwd. Bij een volledig houten hottub staat de kachel in dezelfde bak als waar je ook zit. Je kunt het hout dan vanaf boven aanvullen. Bij een glasvezel of acryl binnenbak is deze mooi ingebouwd en zit de vulopening aan de zijkant van de hottub. Bij de houten hottub verlies je door de ingebouwde kachel circa 1 a 2 zitplekken, dus dit kan als nadeel gezien worden. Het voordeel is dat het iets efficiënter is en het hout vanuit de warme hottub bijgevuld kan worden. Bij een hottub met glasvezel of acryl binnenbak verlies je alleen een stukje lage zitruimte. Op de plek van de kachel zit een verhoging in de binnenbak waardoor je nog wel kun zitten, maar dan hoger dan de andere zitplaatsen. 
Externe kachel
Bij een externe kachel zit de kachel buiten de hottub. Door de temperatuurverschillen gaat het water stromen en is er geen pomp nodig. Ook een externe kachel heeft zo zijn nadelen, want de externe kachel neemt meer ruimte in beslag naast de hottub. Bij een kleinere tuin kan dit ongunstig uitkomen. Maar door de externe kachel gaat er geen zitruimte in de hottub verloren.
De prijzen van de twee versies zijn vergelijkbaar, dus het is echt een persoonlijke beslissing waarvoor u de voor en nadelen naast elkaar dient te zetten.

2. De aanwezigheid van kinderen

Voor gezinnen met kinderen is het extra belangrijk om na te denken over de positie van de kachel. Afhankelijk van de hoeveelheid hout, het soort hout en het ontwerp kan het namelijk erg warm worden rond de kachel. Het is mogelijk om extra bescherming rond de kachel aan te schaffen of zelf iets te plaatsen rond de kachel zodat de kinderen er niet onverwacht bij kunnen komen.

3. Toegang tot de hottub

Er zijn verschillende manieren om in je hottub te komen, maar ze zijn niet allemaal even veilig. Je kunt klimmen of iets plaatsen zoals een ladder, platform/bordes of trap. Als je jong bent kun je vanaf de zijkant makkelijk in de hottub klimmen, maar dit raden wij niet aan. Meestal is de hottub namelijk meer dan een meter hoog en als het nat is kan klimmen gevaarlijk zijn. Daarom zetten sommige mensen een ladder tegen de hottub, maar ook deze optie is niet ideaal. 
Wat beter werkt? Het plaatsen van een platform/bordes naast de hottub of het plaatsen van een trap in de hottub. Vanaf het platform/bordes kun je veilig en makkelijk in de hottub komen, maar dit zal echter een dure optie zijn. De beste keuze is een standaard trap. Er zijn verschillende opties van het plaatsen van een eenvoudige trap tot hele luxe trap.

4. Welk formaat hottub

Bij de hottub worden de maten aangegeven en het aantal mensen die comfortabel in de hottub kunnen zitten. Uiteraard kun je altijd met minder mensen in de hottub en als het gezellig is ook met meer mensen dan opgegeven. Het formaat is een lastige keuze. Op zoek naar een hottub voor 2 personen, dan kun je kiezen voor een Ofuro hottub. Wil je graag zowel samen als met meerdere mensen in de hottub, dan kun je voor een grotere hottub te kiezen. Het voordeel hiervan is dat je de grotere hottub in de zomer ook als zwembad kunt gebruiken. Nadelen van een grote hottub is de langere opwarmtijd. Bij een kleinere hottub is deze opwarmtijd korter, maar je kunt er dan ook met minder mensen inzitten.

5. Diepte van de hottub

Houtgestookte hottubs zijn vaak dieper dan elektrische spa’s. Dit is een belangrijk voordeel. Hoe meer je onder water zit hoe meer je het gevoel van gewichtloosheid krijgt. Hoe meer je lichaam onder water is, hoe minder het zich hoeft in te spannen om zichzelf te ondersteunen. Dit geeft een heerlijk ontspannen en stress verlichtend gevoel. Dit heeft ook weer positief effect op de gewrichten en spieren door het hele lichaam. Daarom worden houtgestookte hottubs ook geassocieerd met verlichting van gewrichtsstijfheid en artritissymptomen.

6. Aanschaf en opslag van stookhout

Brandhout is over het algemeen makkelijk verkrijgbaar. Sommige kunnen het misschien van eigen bomen halen wat de aanschaf uitspaart, terwijl andere het moeten kopen. We hebben een mooi assortiment aan haardhout samengesteld wat het beste stookt in een hottubkachel. Al het hout is oven gedroogd en strak gestapeld.

Wilt u een houtgestookte hottub bestellen of wilt u meer informatie? We hebben een ruim assortiment aan hottubs om uit te kiezen, zodat u altijd de juiste kunt vinden. Of u nu een kleinere hottub wilt voor u en uw partner of iets groters voor de hele familie. Bovendien is elke hottub met externe of interne kachel verkrijgbaar.

Onze klantenservice beantwoord graag al uw vragen en helpt u bij het maken van de juiste keuze. Ook nodigen wij u van harte uit in onze showroom in Nijkerk waar we een mooi assortiment aan hottubs hebben staan.