Advies door specialisten
Ruim aanbod van unieke producten
Te zien in onze showroom
Samenstellen naar wens

Veelgestelde vragen


Hottubs

Onderhoud en reiniging

Hoe maak ik mijn hottub schoon?

De meest eenvoudige en effectieve manier om uw hottub te reinigen, is door al het water uit de kuip te laten lopen, het oppervlak schoon te maken en de hottub vervolgens opnieuw te vullen. Het water aftappen doet twee dingen:
  1. Door vers water toe te voegen, krijgt u een betere bad ervaring.
  2. Het geeft u de mogelijkheid om de kuip van de hottub echt goed schoon te maken.
Om de hottub leeg te laten lopen, moet u eerst de stroom die naar de hot tub gaat , uitschakelen. Zodra de stroom is uitgeschakeld, kunt u een tuinslang op de afvoer aansluiten. Zodra de slang is bevestigd, plaatst u het andere uiteinde van de slang waar u het water wilt hebben en opent u de afvoerklep om de hot tub leeg te laten lopen. Het laatste beetje water kunt u het beste met een dweil verwijderen. Let wel op dat u een dweil kiest die geen krassen veroorzaakt!
Als de hottub leeg is, kan het schoonmaken beginnen. Dat kan gewoon met een doek en een allesreiniger. Het is goed om daarna even met een tuinslang door de kuip te sproeien om een schuimbad bij het vullen te voorkomen. Vergeet niet om de deksel, vooral de onderkant, ook mee te nemen.
Als u een water of combi-massagefunctie heeft, is het goed om eens in het jaar de leidingen schoon te maken tegen biofilm. Door biofilm kan het water heel gemakkelijk troebel worden. Om de leidingen schoon te maken voegt u de reiniger 30-60 minuten toe voordat u de hottub leegmaakt. Zorg ervoor dat uw jets gedurende deze tijd aan staan, zodat de reiniger door alle leidingen kan stromen.
Dan kan de hottub weer gevuld worden! Wanneer de hottub volledig is gevuld, schakelt u de stroom weer in en laat u de hot tub opwarmen. Wanneer de hot tub is verwarmd tot kamertemperatuur, kunt u uw eerste chemicaliën toevoegen.

Wel of geen filtersysteem?

Een filter heeft één taak: het verwijderen van vuil en onzuiverheden in het water. Een ontsmettingsmiddel zoals chloor wordt gebruikt om virussen, bacteriën en ziekteverwekkers in het water te desinfecteren en te doden. Maar dat is alles wat dit soort middelen doen. Het slechte spul is gedood, maar de resten blijven achter in het water. Om deze onzuiverheden te verwijderen, heeft het bad een filtersysteem nodig. Het filter filter vangt de viezigheid op en laat vervolgens schoon water doorstromen, terug de spa in. Dus, voor een lange tijd schoon water heeft u een filtersysteem nodig.

Hoe werkt een zandfilter?

Zandfilters werken door water door een bus met zand te laten circuleren. Het water stroomt gemakkelijk door het zand, maar grotere deeltjes kunnen er niet doorheen. Zodra het vuil en andere deeltjes door het zand zijn uitgefilterd, verplaatst een pomp het schone water terug in het zwembad. Naarmate er meer vuil door het filter wordt verzameld, zal de efficiëntie van het filter toenemen. Het vuil zal er voor zorgen dat kleinere deeltjes niet door het zand gaan. Om consistentie te garanderen en ervoor te zorgen dat het meeste, zo niet al het vuil dat zich in uw zwembadwater bevindt, wordt uitgefilterd, wordt zand met een specifieke samenstelling en korrelgrootte gebruikt. Zandfilters gebruiken zand met korrels die binnen het bereik van 45 tot 55 millimeter vallen. Elk zand dat u koopt als ‘zwembad zand’ of ‘filterzand’ voldoet aan deze norm, aangezien het specifiek wordt verkocht voor gebruik in zandfilters.


Gebruik

Is het beter om de hot tub warm te houden of elke keer opnieuw op te warmen?

Dat is helemaal afhankelijk van uw gebruikspatroon. Als u elke avond heerlijk geniet van een warme hottub is het het beste om de spa warm te houden. Isolatie speelt hierbij een grote rol. Het is alleen voordeliger om de hottub warm te houden als u heeft gekozen voor de geïsoleerde deksel en de ingebouwde isolatie. Als uw gebruikspatroon minder vaak is en/of uw hottub niet heel goed is geïsoleerd, kunt u de verwarming beter uitschakelen tussen gebruik. Belangrijk is om In de winter de hottub volledig leeg te laten lopen als u de verwarming uitschakelt. Anders heeft u namelijk kans op vorstschade. Dus, als u het water in de winter meerder malen wilt gebruiken, moet u tussendoor verwarmen.

Hoelang duurt het voordat een hottub is opgewarmd?

Dat verschilt heel erg per hottub. Het is afhankelijk van welke soort hottub u heeft. Een elektrische opwarmfunctie van 2Kw gaat bijvoorbeeld trager dan die van 6Kw. Hij een houtgestookte kachel speelt ook de kwaliteit van het verbrande hout een rol. Over het algemeen geldt dat met de geïsoleerde deksel de opwarmtijd aanzienlijk zal worden verkort. Andere tips voor het opwarmen zijn om het bubbelsysteem af en toe een paar seconden aan te zetten of even met de paddel door het water te roeren om het warme water te helpen circuleren. Het opwarmen kan 30 minuten duren (de dag na gebruik wanneer het deksel goed is teruggeplaatst) en 3 uur in hartje winter. Over het algemeen is 1,5 uur ongeveer de verwachte opwarmtijd.

Hoe zorg ik voor een juiste waterbalans?

De ideale chemie van het water is afhankelijk van de juiste niveaus van pH, totale alkaliteit, calcium hardheid en een ontsmettingsmiddel zoals chloor. PH-waarde is belangrijker dan u denkt. Zo ontstaat er aanslag en gaat de effectiviteit van producten zoals chloor omlaag als de PH-waarde niet in balans is. Totale alkaliteit is de concentratie van stoffen die zuren kunnen neutraliseren, wat weer zorgt voor een juiste PH-waarde. De calcium hardheid zorgt voor een goede chemische balans. Het ontsmettingsmiddel wordt gebruikt om virussen, bacteriën en ziekteverwekkers in het water te desinfecteren en te doden.
Hieronder de waardes voor een perfecte waterbalans:
  • PH-waarde: tussen de 7,2 en 7,6
  • Totale alkaliteit: tussen de 80 en 150 ppm
  • Calcium hardheid: tussen de 150–250 ppm
Er zijn verschillende testsets en waarde verhogers en verlagers online te koop. Het is goed om zo nu en dan de waardes te meten. Maar, belangrijk blijft ook om het water eens in de zoveel tijd te verversen. Hoe vaak is verschillend per situatie. Met een filtersysteem gaat het water ongeveer drie maanden mee.

Wat voor soort hout moet ik gebruiken in de kachel?

Wij raden ovengedroogd hout aan. Het is essentieel dat het hout een laag vochtgehalte heeft, minimaal minder dan 20%. Ovengedroogd hout zorgt voor een hoge verbrandingstemperatuur, wat resulteert in minimale rook bij het opwarmen en optimale opwarmtijden. Meer hierover is bijvoorbeeld te lezen in dit blogartikel over haardhout. Voor de kuipen mag geen steenkool worden gebruikt.